آشنایی با رشته مهندسی سخت افزار رایانه
از زمانی که اولین کامپیوتر در زندگی انسان ها پا به عرصه گذاشت چندین دهه میگذرد. اما همچنان تاثیر شگفت انگیزی در زندگی روزمره ما انسان ها دارد که این تاثیر غیرقابل انکار است. به طوری که انجام بسیاری از کارهای امروزی توسط رایانه با سهولت بیشتری صورت میگیرد. اما در این میان باید بیان کرد که هر رایانه از یک سری قطعات به نام سخت افزار که در کنار یکدیگر کار میکنند ساخته شده است که این سخت افزارها ماحصل تلاش های مهندسان سخت افزار رایانه است که در ادامه به بررسی رشته مهندسی سخت افزار رایانه میپردازیم.
ماهیت رشته مهندسی سخت افزار رایانه
متخصصان رشته مهندسی سخت افزار رایانه به تحقیق، طراحی، توسعه، تعمیر و آزمایش تجهیزات کامپیوتر و همچنین مطالعه و بررسی در رابطه با قطعات سخت افزار رایانه میپردازند. و همچنین در مراحل تولید و نصب به عنوان ناظر عمل مینمایند. سخت افزار شامل تمامی قسمت های فیزیکی کامپیوتر مانند: مدارهای چاپی, چیپ های رایانه, روترها و قطعات وابسته به آن ها مانند کیبورد, مانیتور, مودم, پرینتر و… می باشند. در ادامه با وظایف و مسئولیت های مهندس سخت افزار کامپیوتر، مهارت و توانمندی های مورد نیاز مهندسی سخت افزار رایانه، تحصیلات لازم برای ورود به این شغل و تیپ های شخصیتی متناسب با این شغل آشنا می شوید.
وظایف اصلی متخصص سخت افزار
مهندس سخت افزار متناسب بودن اجزای سخت افزار با آخرین پیشرفت های نرم افزاری را کنترل میکند. و در جهت ارتقای قدرت و قابلیت سخت افزارها تلاش می کند. بنابراین او اغلب با توسعه دهندگان و طراحان نرم افزار در ارتباط است. در ادامه به وظایف عمده رشته مهندسی سخت افزار رایانه میپردازیم.
آشنا بودن به ساختار داخلی رایانه ها
تعمیر و نگه داری سیستم های رایانه ای
بهینه سازی سیستم های رایانه ای
راه اندازی و نصب ابزارهای جانبی دستگاه ها
نظارت بر تولید و نصب رایانه ها
عیب یابی و اصلاح سیستم های سخت افزاری
بررسی روش های جدید طراحی و ساخت رایانه ها
طراحی سخت افزار جدید
مهارت و توانمندیهای لازم برای مهندسی سخت افزار رایانه
مهارت های تحلیلی: به منظور تحلیل دقیق و صحیح الگوریتم های طراحی و امکان طراحی و یا رفع عیب لوازم و قطعات کامپیوتری
خلاقیت: به منظور کشف راهکارهای جدید برای طراحی و ساخت قطعات کارآمد و جدید یا عیب یابی طراح های قبلی و یا تعمیر قطعات معیوب
مهارت های تفکر انتقادی: زیرا اشخاصی که دارای چنین نوع تفکری میباشند، از توان زیادی برای مشاهده عیب ها و کاستی ها برخوردارند
مهارت های حل مساله: در صورت استفاده مناسب و تخصصی از مهارت های نام برده شده به کمک مهارت حل مسئله کمک زیادی به طراحی، ساخت لوازم و قطعات پیچیده و تخصصی با کمترین نقص خواهد شد.
دروس رشته مهندسی سخت افزار
در کنار دروس تخصصی گرایش سخت افزار مانند: مدار های الکترونیکی، سیستم های کنترل خطی، سیگنال ها و سیستم ها، الکترونیک دیجیتال، انتقال داده از جمله مهم ترین دروس تخصصی است. دانشجویان گرایش سخت افزار به مطالعه دروس مشترک با گرایش نرم افزار و فناوری اطلاعات نیز می پردازند. که باعث آشنایی با مفاهیمی هم چون: طراحی و پیاده سازی نرم افزار های مختلف،, آشنایی با زبان های مختلف برنامه نویسی، مباحث مدیریتی در گرایش فناوری اطلاعات و … می گردد که در آینده شغلی بسیار تاثیر گذار می باشد.
چه شخصیت هایی مناسب با شغل مهندسی سخت افزار هستند؟
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل علاقه می باشد. که درنهایت منجر به موفقیت و یا شکست هر شخص در این رشته میشود. زیرا نیازمند مهارت های مختلف و تلاش و کوشش فراوان است. بنابراین نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق میشوند.
کارشناسی ارشد گرایش سخت افزار
در مقطع کارشناسی ارشد گرایش سخت افزار دانشجویان میتوانند بر حسب علاقه به تحصیل در یکی از گرایشات زیر بپردازند:
گرایش مهندسی نرم افزار
گرایش هوش مصنوعی و رباتیک
گرایش معماری سیستم های کامپیوتری
گرایش مهندسی الگوریتم ها و محاسبات
گرایش شبکه
گرایش رایانش امن (امنیت)
نتیجه گیری
در نتیجه به علم طراحی،ساخت و تعمیر اجزای فیزیکی کامپیوتر علم مهندسی سخت افزار رایانه گفته می شود. طراحی سخت افزار جدید در این رشته معمولا برای آن دسته از کارشناسانی است که در واحدهای تحقیق و توسعه شرکت های تولید کننده سخت افزارهای کامپیوتری کار میکنند. همچنین به روز کردن تجهیزات موجود کامپیوتر عمدتا توسط کارشناس سخت افزار در سازمان ها و شرکت های مختلف انجام می شود. به عنوان مثال با پیشرفت سیستم عامل ها از ویندوز XP به ویندوز 10توسط کارشناسان سخت افزار ارتقاء پیدا کرد. بسیاری از کارشناسان این حوزه پس از فراغت از تحصیل اقدام به ارائه خدمات تخصصی در زمینه تعمیر انواع لوازم و تجهیزات کامپیوتری و سخت افزاری میکنند.